El PSPV-PSOE de Castelló recorda a les víctimes del franquisme en la festivitat de Tots els Sants

La presidenta del PSPV-PSOE de Castelló i alcaldessa, Amparo Marco, i el secretari general del PSPV-PSOE de Castelló i diputat autonòmic, Paco Gil, han visitat hui el cementeri de San José, on han depositat flors en memòria de les víctimes de la repressió franquista sepultades en el cementeri. Un gest simbòlic emmarcat en la festivitat de Tots els Sants, que s’ha realitzat hui, un dia abans de l’1 de novembre, complint així les recomanacions del protocol de mesures per a frenar la propagació del coronavirus que s’ha activat enguany en els cementeris de la ciutat, que incideix en l’assistència escalonada per a evitar les aglomeracions el dia de Tots els Sants.

«Hui hem volgut estar ací, en el cementeri de Castelló, per a reivindicar, honrar i dignificar la memòria dels qui van creure en una societat basada en ideals de justícia i igualtat i van ser víctimes de la violència i la repressió. Dones i homes que van lluitar per la llibertat. Enguany, per la situació sanitària, no hem pogut fer l’acte habitual però voliem retre un homenatge íntim i simbòlic als represaliats del franquisme a Castelló per mantindre viva la memòria», ha assegurat l’alcaldessa socialista.

El PSPV-PSOE de Castelló ha mostrat així una vegada més el seu compromís històric amb la memòria democràtica, amb un homenatge simbòlic enguany arran de les mesures derivades del coronavirus, però complint amb una cita anual que aquesta formació política porta realitzant des de la instauració de la democràcia en el denominat cementeri civil, al costat del memorial de les 971 víctimes de la repressió franquista que van ser enterrats en el recinte entre 1938 i 1947 i que durant anys, com a figura en la placa que en 1979 es va col·locar amb l’arribada dels ajuntaments democràtics, van ser els oblidats.

«Des de l’Agrupació Socialista de Castelló mantenim encesa la flama del record, respecte i reconeixement cap a les víctimes i les seues famílies, amb aquesta ofrena floral íntima», ha apuntat el secretari general. A més, ha posat en valor el treball del partit per aquesta causa, des de l’alcalde socialista Daniel Gozalbo, amb la recuperació de la dignitat de les víctimes i els seus familiars en la dècada dels huitanta; fins a la labor de l’actual alcaldessa, Amparo Marco, sota el mandat de la qual s’estan duent a terme les primeres exhumacions en el cementeri civil.

L’Agrupació Socialista de Castelló també posa en valor la Llei de Memòria Històrica que es va gestar amb el president socialista José Luis Rodríguez Zapatero en el Govern, així com l’avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica aprovat pel Consell de Ministres el passat 15 de setembre. Una norma impulsada pel Govern presidit per Pedro Sánchez per a la reparació integral de les víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura, en la defensa i el coneixement de la història democràtica d’Espanya i el reconeixement de la dignitat i la justícia per a les víctimes.

Castelló, 31 d’octubre de 2020

Traducir